Skip to content
24.03.2020

4 väitettä ulkomainonnasta - ja miksi ne eivät ole totta

Väite 1. Perinteinen ulkomainonta on kuoleva media. Todellakin tarua. Vaikka digitaalisuus näkyy vahvasti myös ulkomainonnan kasvun veturina, niin perinteiset, kiinteät pinnat pitävät edelleen pintansa mm. ohjaavina pintoina ostopäätöksen lähellä. Monissa kohteissa perinteiset pinnat ovat huomattavasti fiksumpia toteuttaa kuin digitaaliset pinnat, esimerkiksi hiihtokeskuksissa rinteissä sijaitsevat mainospinnat. Perinteiset pinnat mahdollistavat myös luovat ja näyttävät toteutukset, joissa pystyy käyttämään mielikuvitusta muodon sekä materiaalin myötä loputtomilla variaatioilla!

Katso esimerkkejä

Väite 2. Ulkomainontaa ei voi mitata. Tarua. Ulkomainonnan mittaaminen on kehittynyt varsinkin viimeisten vuosien aikana suurilla harppauksilla. Alalla on jo pitkään ollut yhteisessä käytössä OTC-luvut (=Opportunity to Contact), jotka ilmaisevat kuinka monella on ollut teoreettinen mahdollisuus katsekontaktiin. Lisäksi Kantar TNS tutkii ulkomainonnalle altistumista, kampanjoista tehdään huomioarvotutkimuksia ja esimerkiksi verkkoon ohjaamalla voidaan laskea tarkasti kampanjan tehokkuus.

DSC03255E (1)


Väite 3. Ulkomainonta on kallista. Tarua. Hintakäsitys on toki aina subjektiivinen kokemus, mutta yleisesti ottaen ulkomainonta ei ole kallista. Ulkomainonta on siitä oivallinen media, että se mahdollistaa kaikenkokoisten budjettien kampanjat. Niin ulkomainonta-kampanjaan, kuin mihin tahansa muuhun mediaan saa käytettyä myös paljon rahaa, jos kyse on esimerkiksi koko vuoden kestävästä kampanjasta useassa eri kohteessa - mutta silloin saadaan myös tuloksia. Mutta pääsääntöisesti paikalliset, esimerkiksi yleinen 2 viikkoa kestävä kampanja digitaalisilla ulkomainospinnoilla on yllättävän kustannustehokas kontaktimäärään peilaten.

Lue myös: Kannattaako golfkentällä mainostaa, mikäli ei omaa järkälemäistä mediabudjettia?

Väite 4. Meidän kannattaa panostaa vain verkkoon, koska siellä ihmisetkin ovat. Tarua. Digitaalisuus ja verkkonäkyvyys ovat nousseet viime vuosien aikana kovaan nosteeseen, eikä täysin syyttä. Kuitenkin markkinoinnissa monikanavaisuus on avain, kun halutaan tehdä muutakin kuin pelkkää taktista hintakampanjaa. Ulkomainonta sopii erinomaisesti brändin rakentamiseen ja ohjaa tutkitusti myös tehokkaimmin verkkoon (Nielsen 2017: OOH Online Activation Survey) - sekä siihen on helppo yhdistää myös taktista kampanjointia digitaalisuuden avulla. Lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna pelkät taktiset kampanjat voivat tuoda lisää myyntiä, mutta pitkällä aikavälillä markkinointiputki kärsii ja brändin arvo ei nouse, tai jopa laskee.

Lue myös: Missä ovat brändin rakentajat?

Tutkijat Les Binet ja Peter Field ovat tutkineet optimaalista brändin ja taktisen markkinoinnin suhdetta ja tulleet lopputulokseen 60% brändiä ja 40% taktista markkinointia (Effworks 2018: The ten best charts from the work of Les Binet and Peter Field). Joissakin heidän myöhemmissä tutkimuksissaan brändin osuutta on lisätty jopa 70%:iin. 

avatar

Annika Kettunen

Joko tutustuit näihin?