Reilu vuosi sitten 55-vuotias Risto Lauronen koki dramaattisia hetkiä Nuuksiossa Solvallan urheiluopiston kentällä kesken jalkapallopelin. Kun peliä oli kulunut viitisen minuuttia, hänen sydämensä pysähtyi.
Kentällä ja sen laidalla oli parikymmentä pelikaveria. Porukasta löytyi osaamista ja johtajuutta tarttua vikkelästi toimeen ja elvyttämisen aloittamiseen. Läheinen urheilukeskus oli onneksi auki ja sieltä haettiin juoksujalkaa defibrillaattori. Defibrillaattori eli sydäniskuri antaa potilaalle hoitavan sähköiskun, jolla pyritään poistamaan sydämen pysäyttänyt rytmihäiriö ja näin parantaa sydänpysähdyspotilaan selviytymismahdollisuuksia.
50 vuotta jalkapalloa pelannut Risto ei itse muista tilanteesta mitään, mutta pelikaverit ovat kertoneet, että häntä elvytettiin vartin verran ja hänelle annettiin laitteella neljä iskua, ennen kuin ensihoitajat saapuivat Pohjois-Espooseen. Ensimmäisen kerran Risto havahtui ambulanssissa ja seuraavaksi Meilahdessa nostettaessa leikkauspöydälle.
Ranteen kautta tehdystä pallolaajennusoperaatiosta Risto toipui nopeasti. Sairaalasta päästyään hän oli jo seuraavana päivänä kentän laidalla katsomassa joukkueensa peliä – ja kiittämässä auttajiaan. Tilanteessa ei tunteita pidätelty.
Ristolla on kokemuksen läpikäyneenä selkeä viesti ihmisille:
- Sydänkohtauspotilaalle pari ensimmäistä minuuttia voivat olla ratkaisevia. Jos käytettävissä on defibrillaattori, sen ei auttajien tarvitse pelätä sen käyttöä, sillä se ei voi vahingoittaa potilasta. Jokaisella on jo lain mukaan auttamisvelvollisuus, mutta jos paikalla on useita, on hyvä, jos joku ottaa päällikkyyden.
Miehen terveet ja liikunnalliset elintavat eivät estäneet sydänpysähdystä. Jokaisen sydän on kuitenkin niin erilainen, pohtii Risto, mutta ennen kaikkea mielen täyttää kiitollisuus, että on vielä hengissä. Positiivisena ihmisenä hän löytää asiasta muutakin hyvää:
- Jaksaa paremmin myös jalkapalloilla, nyt kun veri kiertää paremmin!
Lemillä nuorempana asuneen Riston sydän sykkii edelleen Kotajärven Pallolle. Tarkoitus on matkata Lemille Sydänturvan edustajan kanssa ja lahjoittaa pallokerholle varmuuden varalle defibrillaattori ja kertoa sen käytöstä. Toiveena tietenkin, ettei sitä koskaan tarvitse käyttää, mutta jos tarvitsee, defibrillaattori voi pelastaa hengen. Niin kävi Ristolle.
huolto@mediateko.fi