Kadunvarsilla ympäri maata loistaa kirkkaanvärisiä kasseja täynnä hedelmiä kuin pieniä lahjapaketteja – täynnä kirpeitä, punaisia hedelmiä valmiita poimittavaksi. Ohikulkijoiden kasvoilla käy hymynkare, kun he poimivat kassin mukaansa tietäen, että joku halusi ilahduttaa heitä vaivihkaa.
Tänä syksynä ympäri Suomea on saanut huomata tutun, mutta vuonna 2024 poikkeuksellisen näkyvän ilmiön: tienvarsille ilmestyvät omenakassit, joissa kyltti kertoo kaiken olennaisen: "Saa ottaa." Syksy on ollut poikkeuksellisen aurinkoinen, jonka ansiosta omenapuut notkuvat hedelmien painosta tavalla, jota harvoin nähdään. Kotipuutarhurit ovat saaneet nauttia ennätyksellisistä sadoista, ja ylijäämäomenia onkin jaettu avokätisesti naapureille ja ohikulkijoille. Mutta suomalaisen perinteiseen tapaan, tämä ei vaadi pitkällisiä keskusteluja tai suurta numeron tekemistä – riittää, että kassi jätetään portin pieleen ja kyltti kertoo asiansa.
Tämä pieni, vaatimaton ele kertoo paljon suomalaisesta mielenlaadusta – vaatimattomuudesta, omatoimisuudesta ja halusta ilahduttaa toisia ilman suuria sanoja. Suomalainen "saa ottaa" -perinne juontaa juurensa omavaraistalouden ja maaseutuyhteisöjen ajalta, jolloin oli tavallista jakaa ylijäämää naapureiden kesken, sillä se auttoi pitämään yhteisön koossa ja varmistamaan, että kaikilla oli riittävästi ruokaa vuoden ympäri. Vaatimattomuus ja omatoimisuus ovat yhä olennainen osa suomalaista kulttuuria. Hyvät teot eivät vaadi suurta huomiota – ne tehdään hiljaa ja arvokkaasti, mutta silti – tai ehkä juuri siksi – täydestä sydämestä.