Skip to content
18.11.2024

Lahtelaiset taaperot ottivat haltuun suomalaisen perushyveen – jonottamisen jalo taito alkaa päiväkodista

HyvatUutiset_marraskuu_07

 

Lahden Möysän päiväkodissa, Pähkinämäen ryhmässä, eletään suuria hetkiä, kun 12 innokasta kolmevuotiasta on oppinut yhden suomalaisen perushyveistä: jonottamisen taidon. Päiväkodin työntekijä, Hanna Vaahteranlinna, kertoo ylpeänä, miten ryhmässä on otettu isoja askelia eteenpäin jonotuksen saloihin perehtyessä.   

 

"Alussa jono oli vähän sinne päin – oikeastaan vähän joka suuntaan," Vaahteranlinna naurahtaa. "Kolmevuotiaat ovat vielä täynnä energiaa, ja heillä on välillä hankaluuksia kuunnella ohjeita. Mutta pikkuhiljaa on opittu, ja nyt jono pysyy jo suht koht suorana.”  

Suomalainen jonotuskulttuuri on maailmankuulu, ja sitä pidetään melkein kansalliskykynä. Mutta mistä tämä taito oikein tulee? Vaahteranlinnan mukaan se alkaa jo päiväkodista, jossa lapsille opetetaan niin käytöstapoja kuin muitakin elämän pieniä mutta tärkeitä taitoja. "Meidän tehtävä on opettaa lapsille, että jonossa pysytään rauhallisena, otetaan muut huomioon ja odotetaan vuoroa. Kun tämä taito opitaan varhain, se pysyy mukana koko elämän ajan," hän kertoo.  

Päiväkodissa ei toki opeteta vain jonottamista, vaan arjen taitoja monipuolisesti. Möysän päiväkodissa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että lapset oppivat käsienpesun tärkeyden, nenän kaivamisen hillitsemisen sekä ruokapöytätavat. "Meille on tärkeää, että lapset maistavat uusia ruokia ja oppivat istumaan pöydässä niin kuin kuuluu. Positiivisen kannustuksen kautta saamme aikaan sen, että lapset uskaltavat kokeilla uutta ja oppivat arvostamaan ympäristöään”, Vaahteranlinna selventää.  

Vaikka Vaahteranlinnalla on jo 20 vuoden kokemus koulunkäynnin avustajana, hän on ollut päiväkodissa töissä vasta toista vuotta. Työ on kuitenkin tuonut hänelle paljon iloa, ja lasten aitous ja vilpittömyys ovat hänelle työn parasta antia. "Lapset ovat niin rehellisiä ja ihania. Niiden kanssa sattuu ja tapahtuu, ja joka päivä on täynnä yllätyksiä," hän naurahtaa.  

Kun jonotus alkaa sujua ja lapset oppivat istumaan ruokapöydässä asiallisesti, palkinto on iso. "Kun lapset oppivat jotain uutta, he tulevat innoissaan kertomaan. Pienikin uusi asia voi olla lapselle valtava voitto. Vaikkapa se, että he osaavat viitata hiljaa paikoillaan, on heille iso saavutus," Vaahteranlinna kertoo iloisena.  

 

Päiväkodin ja varhaiskasvatuksen merkitys lapsen kehitykselle on suuri. Kun lapset viettävät 8–9 tuntia päivässä viitenä päivänä viikossa varhaiskasvatuksessa, he oppivat tärkeitä taitoja, jotka kantavat läpi elämän. "Me opetamme lapsille hyviä tapoja ja yleissivistystä. Se on meidän vastuumme – ja ilo," Vaahteranlinna sanoo hymyillen.  

 

Vaikka jonossa seisominen saattaa tuntua pieneltä asialta, se on iso askel kohti suomalaista yhteiskuntaa – ja Lahden Möysän päiväkodissa tämä taito hallitaan nyt kuin Tokmannin avajaisissa konsanaan.  

 

 

Lue lisää ja ilmianna oma hyvä uutisesi

Joko tutustuit näihin?