Kirkkonummelainen parturi-kampaaja Henna avasi tammikuussa luomulehtikaalipussin ja löysi tiskipöydältään herneenkokoisen yllätyksen. “Meinasin pyyhkäistä sen roskiin, mutta se nosti sarviaan”, Henna kertoo. Pikku kulkija osoittautui Välimeren seudulla yleiseksi chocolate-banded snailiksi (Eobania vermiculata). Se sai nimen Eetvartti, turvepohjaisen terraarion – ja vapaan pääsyn kurkkubuffetiin.
“En ole koskaan pelännyt ötököitä, päinvastoin ne ovat aina kiehtoneet minua. Kasvatin viime kesänä perhosen toukat aikuisiksi ja pidin hetken hämähäkkiäkin, joten kotilo sopi joukkoon täydellisesti. Kun sanon iloisesti ‘moimoimoi’, Eetvartti nostaa sarvet aivan kuin vilkuttaen,” Henna nauraa.
Kotilon tiedekortit – ihme pienessä kuoressa
Eetvartti on hermafrodiitti: se on samanaikaisesti naaras ja koiras ja voi paritellessa sekä luovuttaa että vastaanottaa siittiöitä. Lajin kuori kasvaa tavallisesti reiluun kahteen senttiin, harvoin kolmen sentin tuntumaan, ja elinikä asettuu 1–3 vuoteen. Silmät sijaitsevat sarvien päissä, minkä vuoksi kotilo todella näyttää tervehtivän kohottaessaan “periskoopit” kohti ääntä.
Etanoiden lima puolestaan kiinnostaa biomateriaalitutkijoita: siitä on eristetty proteiineja, jotka sitovat kosteutta ja hidastavat bakteerien kasvua – ominaisuuksia, joista kehitellään haavanhoitomateriaaleja.
Kotilot reagoivat herkästi ilmankosteuden muutoksiin. Henna huomaa, että jo kevyt sumutus saa Eetvartin kömpimään ylös ja kiertämään terraariota tarkistuslenkillä. Ruokalistalla kurkku voittaa kaikki muut vihannekset; lehtikaali kelpaa kakkosena, tomaatti ei kelpaa lainkaan. Kuoren vahvistamiseksi Henna tarjoaa seepiansuomuja kalsiumlähteeksi.
Kotilo-spa ja muita hyvän mielen hetkiä
Eetvartin ilta päättyy usein kotilo-spa-hetkeen: Henna laskee terraarioboksin hetkeksi hanan alle. Lämmin vesivirta saa etanan ojentamaan jalkansa täyteen mittaan ja nautiskelemaan selvästi joka pisarasta. Päivisin Eetvartti nukkuu kotilossaan, öisin se kiitää lasiseiniä pitkin ja etsii tuoreimmat kurkunpalat.
Pieni espanjalaiskotilo muistuttaa, että ripaus uteliaisuutta voi muuttaa arkisen tiskipöydän leikkisäksi tieteelliseksi seikkailuksi.
huolto@mediateko.fi