Verdi, Bizet, Mozart ja Wagnerkin sen tiesivät: väkivalta, sota ja petos ovat oopiumia kansalle. Tänä päivänä algoritmi, joka tuntee meidät paremmin kuin yksikään mestarisäveltäjä, koukuttaa doomscrollingilla, ja true crime on noussut podcastien kuninkaaksi. Tieto siitä, että jollakin menee huonommin, on digitaalinen lohdun lähde.
Mutta hetkinen, onko maailma oikeasti näin synkkä? Kun näyttömme täyttyvät väkivallasta, katastrofeista ja poliittisista kiistoista, aivomme kallistuvat ajattelemaan, että kaikki on menossa pieleen. Kyse ei ole salaliitosta median ja liskoihmisten välillä. Syypää löytyy peilistä: ihmisluonto. Negatiivisuus vetää meitä puoleensa, koska se herättää voimakkaita, jopa nautinnollisia tunteita. Vihakin saa mielihyvähormonit liikkeelle. Samaan aikaan maailmassa tapahtuu jatkuvasti hyviä ja vilpittömiä asioita – ja se ansaitsee huomiomme. Voisiko hyvillä uutisilla olla yhteiskunnassa ihan oma, rakentava roolinsa?
Kuvitellaanpa hetki tätä: pohjoissuomalaisessa pikkukylässä oli koko kesän ajan pientä puhetta eräästä ruosteisesta maitotonkasta, joka lojui lähikaupan pihalla kuin konkreettinen symboli siitä, miten asiat jäävät puolitiehen. Kylän nuori idealisti, 12-vuotias Erkka, kyllästyi kuuntelemaan aikuisten lakonista marinaa ja otti tilanteen haltuunsa. Hän täytti tonkan kukkamullalla ja istutti siihen auringonkukkia. Siitä tuli kylän yhteinen ylpeydenaihe, joka poiki kesän päätteeksi spontaanin "Tonkkafestivaalin", jossa oli tarjolla korvapuusteja ja harmonikkamusiikkia. Tämä kuvitteellinen, mutta hyvinkin mahdollinen pieni tapahtuma ei ehkä pääse valtakunnan uutisiin, mutta sen merkitys yhteisölle on aivan yhtä totta kuin suuren kaupunkilehden pääotsikko. Puhumattakaan siitä positiivisuuden kierteestä, jonka ihmisten välinen hyvyys voi saada aikaan.
Draama myy ja tarjoaa nopeita dopamiineja, mutta olisiko aika etsiä pysyvämpää täyttymystä? Hyvät uutiset ja arjen pienet, ilahduttavat hetket ovat kuin tervasauna – hidas, mutta kestävä lohtu, joka lämmittää pidempään kuin mikään sensaatio. Tarvitsemme lisää hyviä uutisia muistaaksemme, että yhteiskunnallisten ongelmien lisäksi maailma on täynnä rakkautta, toivoa ja mahdollisuuksia, joita ei saavuteta vain kriisien kautta. Se voi tehdä meistä kaikista vähän onnellisempia. Ja kun uskomme hyvää muista, haluamme myös itse toimia paremmin.
Siksi tässä ja nyt: Mediateon Hyviä uutisia. Tervetuloa valon puolelle.